АДМИРАЛ ЕМИЛ ГЕПРАТ

Преко 60 хиљада Срба током Првог светског рата боравило је у логорима и болницама на северу Африке. Више од три хиљаде се никада није вратило, а страдалих би било много више да се српској војсци у невољи није нашао адмирал Емил Гепрат, командант француске војске у Тунису и градоначелник истоименог града.

Адмиралу Гепрату иду посебне заслуге јер је противно ставовима Врховне команде француске војске донео одлуку да Србе, међу којима је владала зараза, не смести дубоко у пустињски пијесак Сахаре већ у саму варош Бизерту. Поред тога адмирал Гепрат је одобрио да српски војник добије појачано следовање хране, као што је то био пропис за француског војника. Приликом првог сусрета са српском војском одржао је говор у коме је између осталог рекао:

,,Поздрављам у вама официре који су водили војску којој се читав свет диви. Поздрављам у вама војнике који су са толико храбрости и пожртвовања знали да се супротставе 10 пута јачем непријатељу! Поздрављам у вама људе”…

Војницима се увек обраћао на српском језику речима: Помоз’ Бог браћо Срби, да ли вам шта треба?

Посебно се истиче догађај који се десио при једном од искрцавања војске у Бизерту. Међу војницима се нашла и жена коју су непријатељски војници силовали. Била је прљава и запуштена, призор пред којим су “госпође” из Бизерте видљиво устукнуле. Помало се стидећи тога српски војници су покушали својим телима да је заклоне. Адмирал Гепрат је пришао и упитао:

– Зашто кријете ову жену?
Официр је дискретно одговорио да она сад у утроби носи дете непријатељског војника.

На те речи Адмирал Гепрат размакну војнике, приђе јој галантно и стаде пред женом у став мирно. Затим се дубоко поклони, отпаса свој парадни мач, положи га пред ноге жене, пољуби јој руку и рече:

– Добро дошли, Госпођо!

Због свега што је чинио за њих војници су га прозвали “Српска Мајка”. Адмиралу Гепрату је додељен орден Белог Орла са мачевима првог реда, а народ му је захвалност одао тако што га је приликом посете Београду 1931. носио на раменима од Железничке станице до Славије гдје је уприличена свечана прослава.

Пуно је Француза које су Срби ценили, али само један кога су истински обожавали – Адмирал Емил Гепрат.

9.avgust 2022.